Nieuws

 • Volledig volgeplande ochtend op Dierendag 2022

  Op deze bijzondere dag mochten de vrijwilligers van RepairCafeGemertBakel weer enthousiast aan de slag, want we hadden weer een vol programma.

  Danshandschoenen met laserlicht

  Een naaimachine die niet naaide (dus geen nietmachine ūüėČ handschoenen met laserlampen tbv dansen, een radioCDspeler, een slijptol, een strijkijzer en twee stofzuigers.

  Stofzuiger
  Strijkijzer

  Wederom een nuttige ochtend met diverse reparaties.

 • Wederom geslaagde reparaties op 20 september 2022

  Vandaag, op Prinsjesdag, zijn aangeboden voor reparatie: CD-speler waarvan het snaartje vervangen diende te worden om de lade te openen, 3 printers, 1 radio en een USB-hub.

  Eén van onze vrijwilligers repareert een radio-CD-speler

  De USB-hub bleek een doorgebrand stel condensatoren te bevatten, zie ook foto:

  Doorgebrande condensatoren USB-hub

  De USB-hub kon succesvol gerepareerd worden. De CD-speler op de uitgelichte foto van dit artikel kreeg een nieuw snaartje om de lade te openen. Kortom, wederom een nuttige en succesvolle dag.

 • Voorspoedige reparaties op warme 16 augustus 2022

  Het is net te hebben, alle warmte opgeslagen in het gebouw aan de Vondellaan. Toch een aantal mooie reparaties kunnen doen, waaronder een CD speler waarvan de lade niet meer opende, een stofzuiger, een heather en een stereoinstallatie met cassettespeler.

  Foto: PeterPaul van de Ven
 • Rustige repaircafe op 7 juni 2022

  Deze ochtend een aantal reparaties gemaakt waaronder een printer en stofzuiger (zie foto)

  Foto (c) PeterPaul van de Ven
 • Vlotte reparaties op 17 mei 2022

  Op deze mooie ochtend zijn er weer vlot wat reparaties gedaan. Een klokkast, een keukenmachine, een stofzuiger en een band van een kinderwagen.

  Foto (c) PeterPaul van de Ven

  Verder een kruimeldief, een radio met CD-wisselaar en een frituurpan. Een mooi breed scala diversiteit in aanbod; een walhalla voor de milieubewuste reperateur!

  Foto (c) PeterPaul van de Ven

 • Ontspannen klussen op 19 april 2022

  Deze stralende ochtend stond wederom in het repareren van goederen en wel een cd-speler waarvan de laser kapot bleek, een citruspers, een stoomreiniger, acculader van een elektrische fiets, een keukenapparaat en twee koffieapparaten.

  Een tevreden klant van vorige sessie kwam gebak brengen voor de vrijwilligers! Een aangename verrassing. Beate, bedankt!

 • Gezellig verbinden op 5 april 2022

  Deze ochtend zijn er een waterbowl, broodrooster, versterker met DIN-pluggen, TV, stofzuiger en onder andere een heggeschaar waarvan de koolborstels versleten waren. Soms zijn deze onderdelen helaas niet meer te bestellen, maar vaak lossen we het hier op!

  Foto (c) PeterPaulvandeVen.nl

  Hieronder nog een foto van onze gastvrouw Susanne, die koffie schenkt.

  Foto (c) PeterPaulvandeVen.nl
 • Nieuwe gereedschapskast RepairCaf√© GemertBakel

  Hopelijk kunnen we met deze nieuwe gereedschapskast u beter van dienst zijn.

  Foto (c) PeterPaulvandeVen.nl

  Deze ingelaste sessie van RepairCafé GemertBakel was vooral bedoeld om de achterstand in aanbod van te repareren goederen weg te werken, die door de coronastilte was ontstaan.

  Een mixer, TV, videorecorder, kruimeldief, strijkapparaat, hand-stoomapparaat, broodrooster waarvan de veer niet meer werkte, DVD-speler, CD-speler, elektrische voetenzak en toetsenbord van tablet stonden op het programma.

  Foto (c) PeterPaulvandeVen.nl – Reparatie toetsenbord tablet

  Het was weer een gezellige drukte en bezigheid in RepairCafé GemertBakel deze ochtend en we hebben weer veel producten van de afvalberg kunnen redden.

 • Toepasselijk Gedicht RepairCaf√©

  Onze gastvrouw Susanne is naast haar fotografiehobby ook literair onderlegd, zo getuigt haar spitsgevonden gedicht over RepairCafé:

  Kies voor [Downloaden] om het gedicht op uw weergave goed in beeld te krijgen, afhankelijk van smartphone, tablet, laptop of desktop.

  Foto (c) Susanne Dimmers – Reparatie van een kroonluchter
  Foto (c) Susanne Dimmers – Gastvrouwen Susanne en Hanneke van Repaircafe
 • Herstart op 15 maart druk bezocht

  Na een rustige periode, waarin RepairCafe Gemert-Bakel geen doorgang kon vinden wegens corona, openden we weer onze deuren op 15 maart 2022.

  Deze ochtend stonden mensen te popelen om hun opgespaarde reparaties weer aan te bieden. Onder de reparaties waren bijvoorbeeld een kroonluchter, een wekker en een schemerlamp, een cassettedeck met transformator, een versterker en een gourmetstel. Verder nog een DVD-speler met harde schijf en twee koffiezetapparaten.

  Foto (c): PeterPaulvandeVen.nl

  Op de foto hierboven zijn reparaties te zien van wekker, schemerlamp en gourmetstel. Helemaal achteraan de reparatie van een kroonluchter.

  Foto (c): PeterPaulvandeVen.nl

  Op de foto hierboven de reparatie van een DVD-recorder met harde schijf.

  Het was weer een uitstekende ochtend voor de duurzaamheid.

 • Jaarverslag 2021

  Jaarverslag in pdf

 • Druk bezochte reparatieochtend op 16 november 2021

  Deze ochtend zijn er een rode stofzuiger (zie foto), een ventilator, een wekker, een accu-schroef-boormachine, een campingkacheltje, nog een tweede stofzuiger, een keukenmachine, een koffiezetter op herhaling. Tevens nog een CD-speler en nog een snelfilterkoffiezetapparaat. Verder op herhaling een electrische speelgoedauto en een lamineerapparaat, waarvoor vorige keer onderdelen voor besteld zijn.

  Foto: PeterPaul van de Ven

  Het was weer een gezellige drukte, de ochtend was weer nuttig besteed.

 • Weer volop reparaties op 2 november

  Een druk bezochte dinsdagochtend waar weer veel bedrijvigheid en alle vrijwilligers goed vooruit konden met het ruime aanbod van aangeboden reparaties. Vooral veel koffiezetapparaten, zowel snelfilters als met speciale cups of pads. Verder een afstandsbestuurbare speelgoed racewagen en een heggeschaar. Ook nog een stofzuiger en een bijzetverwarming. Het aanbod is ruim en niet alleen elektrische apparaten, maar ook mechanische problemen zijn een ware uitdaging voor onze vrijwilligers.

  Foto : PeterPaulvandeVen.nl

  Op de foto is een reparatie van een lamineerapparaat te zien.

 • Weer actieve reparatiedag op 19 oktober 2021

  Deze ochtend van 19 oktober was er weer volop bedrijvigheid in het RepairCafe aan de Vondellaan 51 te Gemert. Naaimachine, een grote speelgoed racewagen, een TV, stofzuiger en op de foto een dimbare leeslamp was deel van het aanbod ter reparaties.

  Foto (c): PeterPaulvandeVen.nl

  Linksonder op de foto is nog een deel van de TV te zien, die ter reparatie werd aangeboden. Centraal op de foto de dimbare leeslamp.

  Lees het intro van deze website hoe ook u een reparatie kan aanbieden en in laten plannen voor een toekomstige sessie van Repaircafe.

 • Foto’s Repaircafe

  Onze eigen gastvrouw Susanne Dimmers is tevens fotograaf. Regelmatig maakt zij foto’s tijdens de sessie van RepairCafe en publiceert deze foto’s op haar eigen website.

  Neem gerust een kijkje:

  Foto’s Repaircafe door Susanne Dimmers

 • Diverse reparaties gedaan op 5 oktober 2021

  Deze ochtend hebben we een waterkoker, 2 koffiezetapparaten, een stofzuiger, een naaimachine, een lamineerapparaat en een laptop gerepareerd.

  Foto: PeterPaul van de Ven

  Een geslaagde reparatie van een naaimachine op de foto.

 • Weer volop actie bij het Repair Caf√© Gemert-Bakel

  De 27 vrijwilligers van het Repair Café Gemert-Bakel zijn weer volop bezig. De afgelopen maand werd een aantal klokken, radio’s, koffiezetapparaten en een blender met succes weer in gebruik genomen. Het is weer genieten van elkaars deskundigheid.

  Wanneer de eerstvolgende reparatieochtend in D’n Dörpel (Vondellaan 51) in Gemert is, kunt u zien bij het welkomsbericht. Klanten mogen onder het genot van een kopje koffie of thee de reparatie direct meemaken.

  Reparaties kunnen worden ingepland door een telefoontje naar een van de contactpersonen.

  Foto: Susanne Dimmers

  Een van de vrijwilligers repareert een platenspeler.

 • Verslag bijeenkomst RepairCaf√© GemertBakel 7 sept ’21

  Na ruim een jaar door corona-restricties geveld is dan toch eindelijk RepairCaféGemertBakel van start gegaan. Deze ochtend op dinsdag 7 september 2021 stonden de technici en gastvrouwen te popelen om weer aan de slag te gaan.

  Foto: Susanne Dimmers

  Een ontvangst met eigengebakken cake door onze eigen fotografe Susanne Dimmers was dan ook zeer welkom.

  Foto © Susanne Dimmers

  Deze ochtend hebben we 6 reparaties uitgevoerd, waaronder een lasapparaat, een koffiezetapparaat en een radio met nog heuse buizen in plaats van transistoren!

  Philips Radio B3X14A (met buizen)

  Het was weer een geslaagde ochtend en de start is weer gemaakt. Volgende zitting: zie welkomsbericht!

  Schematische voorstelling van Radio B3X14A van Philips

  Download het hele schema van PhilipsRadio B3X14A  Datum bericht: 15 september 2021

 • Zero waste!
  • Hoe werkt zero waste?
  • Verpakkingsvrije levensstijl: hoe vermijd je afval in het dagelijkse leven?
  • Handleidingen voor DIY-doekjes, een DIY-broodzak en DIY-schaaldeksels
  • Kledingdonatie: waar en hoe kun je het beste afgedankte kleding doneren?
  • Cradle-2-cradle: wat is het en hoe wordt het toegepast?

  De artikelen vindt u onder: https://www.c-and-a.com/nl/nl/shop/zero-waste-raadgever

 • Jaarverslag 2020 RepairCaf√© Gemert-Bakel

  2020 was in allerlei opzichten een opmerkelijk jaar!

  Een jaar, waarin als gevolg van de coronamaatregelen veel activiteiten tijdelijk moesten worden gestopt en de contacten moesten worden geminimaliseerd.                                               Een jaar waarin in Gemert-Bakel juist ons Repair Café werd geopend.

  Na een ‚Äúgo‚ÄĚvan leidinggevenden van de LEV-groep en met een handboek van de landelijke organisatie onder de arm gingen dorpsondersteuners Harrie Hellings en Theo Saalmink op 13 december 2019 van start met het voorwerk voor een Repair Caf√© in Gemert Bakel. Zij bezochten het Repair Caf√© in Uden en kregen daar de laatste tips om goed voorbereid te zijn. Op 19 december 2019 werd voor het eerst vergaderd met een werkgroep bestaande uit de al genoemde initiatiefnemers , samen met Anne van Hoogstraten (ORO), Marloes Claassen (GGZ), Jan Gerritsen (Digipunt Keigoed) en Martien Dani√ęls ( Stichting Leergeld). Ton Valcks (Locals4Locals) en Jan Wagemakers (Zorgco√∂peratie) gaven eerder al telefonisch support.

  Over de doelstellingen was men het al snel eens: verander de weggooimentaliteit, werk aan duurzaamheid en aan kennisoverdracht van het repareren en bevorder het sociaal contact tussen mensen. Termen als ‚ÄėWaardeer het, repareer het ‚Äú en ‚ÄúWeggooien? Mooi niet!‚ÄĚ sluiten daarbij aan. Naast het verbinden van mensen is een bijkomend aspect ook de zorg voor mensen met een kleine beurs. Ook zij kunnen in het Repair Caf√© vrij goedkoop iets laten repareren. Eigenlijk gratis, maar er staat natuurlijk altijd wel een fooienpot voor een vrijwillige gift.

  Op 11 februari 2020 sloot de werkgroep haar voorbereidingen af met een plan van aanpak voor o.a. de werving van vrijwilligers, het vergaren van materialen en gereedschappen, het benaderen van  sponsoren en het besluit om te kiezen voor een ruimte in d’n Dörpel in Gemert als werkplaats.

  Op 12 februari 2020 was er de voorlichtingsavond voor vrijwilligers. Er gaven veel mensen gehoor aan de oproep in de media. De bestaande lijst van vrijwilligers kon worden aangevuld tot het totaal van 27 personen.

  Op 3 maart 2020 was de feestelijke opening van het Repair Caf√© Gemert-Bakel. Er was veel belangstelling en er werden al veel reparaties aangeboden. Helaas volgde direct daarna al de eerste lockdown in verband met Corona. We bleven echter actief met de opzet van een eigen website, er werd een bankrekening geopend en op 1 april 2020 werd de Stichting Repair Caf√© Gemert-Bakel via een notari√ęle akte een feit en als zodanig ingeschreven in de Kamer van Koophandel. De akte werd ondertekend door Harrie Hellings, voorzitter, Theo Saalmink, secretaris en Peter Dimmers, penningmeester. Dit bestuur werd in de loop van 2020 nog aangevuld met Frans Donkervoort. Hij is belast met de technische vragen.

  Op 7 juli 2020 kon het Repair Café weer open en wel tot en met 1 december 2020. Direct daarna volgde helaas de 2e lockdown en moesten wij onze klanten voor 15 december afzeggen.

  Toch mogen we niet klagen over 2020. Financieel was het een heel goed jaar vanwege de vele bijdragen van sponsoren en de ontvangen subsidie van de gemeente Gemert-Bakel. Ook de fooienpot leverde meer op dan oorspronkelijk geraamd. Door de Corona hebben veel vrijwilligers het voorzichtig aan moeten doen en zijn ze tijdelijk afgehaakt als reparateur. Door op afspraak te gaan werken kon toch iedere klant worden geholpen.

  De resultaten liegen er niet om: het was een groot succes. Maar liefst 96 reparaties zijn er aangeboden op de 12 dagen die we open zijn geweest. Van de 96 reparaties zijn er 64 geslaagd en 32 niet met succes gerealiseerd. Dit betekent een positieve score van 66,67%, oftewel  2 van de 3 voor reparatie aangeboden apparaten zijn gelukt! In 2020 zijn maar liefst 10 klokken met succes gerepareerd en veel  Gemertenaren kunnen weer koffiedrinken uit het eigen apparaat.

  Aldus vastgesteld in de bestuursvergadering van 3 februari 2021

 • RepairCaf√© Gemert-Bakel

  RepairCaféGemertBakel is weer geopend vanaf maart 2022.

  De volgende sessie is dinsdagochtend 18 oktober 2022 van 9:30 tot 12:00 uur.

  We kunnen nu weer nieuwe reparaties inplannen voor 18 oktober a.s..

  Tevens zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom. Na her-opening van het RepairCafé is er vooral behoefte aan een coupeuse en technische specialisten.

  Ge√Įnteresseerden kunnen een afspraak maken met Harrie Hellings of met Theo Saalmink voor meer informatie.

  RepairCaf√© Gemert-Bakel zoekt inwoners met verschillende vaardigheden om tijdens de RepairCaf√©-bijeenkomsten te helpen als reparatiedeskundige. RepairCaf√© is een gezellige club, die ‘verbinden’ hoog in het vaandel heeft.

  Meer weten over het RepairCafé Gemert-Bakel? Neem gerust contact op.


  Laatst bijgewerkt: 4 oktober 2022

 • Tweede leven voor je oude laptop

  Heb je wellicht nog gebruikte laptop in de kast liggen die je nog graag een tweede leven wilt geven, misschien voor je neef of nichtje, of andere gegadigden? Bij RepairCafeGemertBakel kun je hulp verwachten om een goed advies te krijgen wat nog mogelijk is met je oude apparatuur.

  Lees ook het artikel op www.GroenKleurig.nl over dit onderwerp.